De sterke groei van de zorgsector biedt kansen voor nieuwe bedrijvigheid in Den Haag. De gemeente Den Haag ondersteunt start-ups in de sector.
De Haagse bevolking neemt toe en het aantal ouderen stijgt met ongeveer 70.000 richting 2030. Dit vraagt volgens de gemeente om een nieuwe weg die moet worden ingeslagen om toekomstbestendige zorg te leveren. Met het Deltaplan van Zorg naar Kracht wil Den Haag de ontwikkeling en implementatie van zorginnovaties versnellen en hiermee een impuls geven aan de zorg, Haagse bedrijven en werkgelegenheid.
In 2019 gaf Nederland 106 miljard euro uit aan zorg en welzijn. In 2010 was dat nog 86 miljard. De verwachting is dat dit verder zal toenemen, zegt wethouder Bruines van Economie. “Innovaties die nodig zijn om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden vormen een stimulans voor de Haagse bedrijvigheid. Zo zijn er verschillende start ups in Den Haag bezig met technologieën die gericht zijn op het langer thuis wonen en het bevorderen van een gezonde levensstijl”.
Het is ook een kans om de economie te verbreden vervolgt Bruines. “Rondom de rijksoverheid en de vele internationale instanties heeft zich een sterke diensteneconomie ontwikkeld. Nadeel is dat wanneer het in deze sectoren minder goed gaat, er weinig andere sectoren zijn die krimp kunnen compenseren. De zorgsector zie ik dan ook als een kans om de Haagse economie te verbreden en veerkrachtiger te maken.”
Actieprogramma
Veel van de nieuwe technologieën zijn een uitvloeisel van het door het stadsbestuur gelanceerde actieprogramma 'Zorg en Innovatie 2019-2022', zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. “We werken met meerdere proefprojecten. In onze Living Labs testen Hagenaars samen met ons, zorgaanbieders, ondernemers en de Haagse Hogeschool welke technologie werkt voor welke ondersteuningsvraag.”
Technologie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven te verbeteren, aldus Parbhudayal. “Technologie moet bij mensen passen en niet andersom. We zien enorme kansen; niet alleen in de technologische vernieuwing zelf, maar ook in de veranderkracht die ondernemers, investeerders en kennisinstellingen in deze sector met zich meebrengen. Door die wereld te koppelen aan die van het sociale domein verwachten we zorg en ondersteuning slimmer te kunnen organiseren en mensen te helpen langer en aangenamer zelfstandig te blijven”.
Krapte op de arbeidsmarkt
"De inzet van innovatie en nieuwe technologie biedt kansen om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden doordat het mensen mogelijkheden geeft om mee te doen in functies die anders net boven hun niveau zouden liggen", vult wethouder Arjen Kapteijns van Sociale Zaken en Werk aan. "We hebben namelijk iedereen nodig op deze krappe arbeidsmarkt. Daarom creëren we leerlijnen in de zorg in nauwe samenwerking met partners in de stad, waardoor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen."